16 сент. 2011 г.

EuroViking: похід на човнах вікінгів

З 16 по 27 серпня 2011 спільна команда Німеччини та німецької молоді України пройшла Дніпром на двох човнах вікінгів частину шляху із відомого маршруту «З варяг у греки», який пролягає територією України. Судна, якими подорожували учасники проекту, є оригінальними човнами давніх вікінгів: вони були викуплені в музеї Осло та відреставровані для подорожей. Але нині керувати ними будуть не купці та воїни, а молодь з України та педагоги із Німеччини.

Проект проводився ВО НМУ спільно з громадською організацією "Євро-Вікінг" (Німеччина) під керівництвом Бургхарда Піеске, який обійшов під вітрилом земну кулю та перетнув Північну Атлантику на безмоторному човні вікінгів.


У серпні 2009 року разом з групою "Євро-Вікінг" ВО НМУ вдалося протягом двох тижнів здійснити пробний похід на човні від Києва до Одеси і розробити детальний план експедицій на 2010-2011рр. Підсумки походу 2010 року показали, що проект затребуваний і його потрібно продовжувати й розвивати, залучаючи більше молоді.

Протягом 12 днів учасники щодня долали відстань у 50-70 кілометрів під вітрилами чи за допомогою весел. Програма експедиції не обмежувалась лише мандрівкою під вітрилами. Під час проекту проводився курс тренінгів з акцентом на так звану "Erlebnispädagogik" (виживання в екстремальних умовах). Таким чином, юні мандрівники мали можливість загартувати фізичне здоров'я, покращити знання німецької мови та зруйнувати хибні стереотипи під час міжкультурної комунікації.

Важливою складовою проекту став семінар для працівників соціальної сфери.

Фінансова підтримка проекту здійснюється урядом ФРН через БФ "Товариство Розвитку" (GIZ / GfE Одеса) та Посольство Королівства Норвегія.

Координатор проекту - Олег Фінгер ( oleg_finger@ukr.net )

Джерело: ВО НМУ