29 июл. 2010 г.

На почесного громадянина Тернополя пропонують німця

З проханням присвоїти звання "Почесний громадянин міста Тернополя" Володимиру Мандлю посмертно звернулась громадська організація “Німецька молодь” до міського голови міста Тернополя Романа Заставного.
“Ми живемо у ХХІ столітті і не важливо, якої ти національності. Головне – що ти зробив для громади та країни, в якій живеш”, - заявив керівник організації Максим Черкашин.
Д-р Володимир Мандль (1820, Тернопіль – 5 травня 1886, Тернопіль) закінчив Тернопільську гімназію, був послом до австрійського парламенту (з 1848 р.), бургомістром міста Тернопіль (1855-1868 рр.), організатором Міської Ощадної Каси (1870 р.).
У 1861 році його розпорядженням засновано перший публічний міський парк, т. зв. "Новий Город" (пізніше переіменований у Парк Слави, тепер – Старий Парк). У липні 1887 році з нагоди відвідин міста австрійсько-угорським престолонаслідником ерцгерцогом Рудольфом у "Новому Городі" влаштували Першу крайову етнографічну виставку. Як кореспондент газети "Kurier Lwowski" до Тернополя приїхав Іван Франко із завданням написати огляд про виставку. Щонеділі та в святкові дні в парку відбувалися концерти військових оркестрів, проводились вистави, фестини і зльоти. У вересні 1896 року на відзначення 300-річчя Берестейської унії в міському парку насипали високий курган. Настопного року тут відкрили погруддя бургомістру Володимиру Мандлю (скульптор Т. Дикас).

МГО “Німецька молодь”, Тернопіль