9 июл. 2010 г.

Нова спеціальність з відновлюваної енергетики: освітній проект у Донецьку за підтримки з Німеччини

Донецький національний технічний університет розширить підготовку спеціалістів з відновлюваної енергетики. Новий міжнародний освітній проект за підтримки фірми «Сіменс Україна» та GTZ почне діяти з цього року.

Нову спеціалізацію - інтелектуальні системи енергетики ( SmartGrid) створено, виходячи з потреб глобального розвитку відновлюваної енергетики, розповів Deutsche Welle керівник філії «Сіменс Україна» в Донецьку , професор ДНТУ Віктор Калашніков. Йдеться про фахівців зі створення та обслуговування новітньої мережі енергопостачання, яка дозволить оптимально використовувати і перерозподіляти різні джерела енергії, підвищити енергоефективність та поліпшити екологію.

Фахівців у сфері відновлюваної енергетики донецький технічний університет готує вже багато років. Але, як зазначив науковець, нова спеціалізація вперше поєднає декілька актуальних напрямків - традиційну та відновлювану енергетику, інформатику та екологію. Більше половини дисциплін будуть принципово новими.

Навчання за бюджетний рахунок.

Ідея пілотного проекту виникла в результаті співробітництва Магдебурзького і Донецького технічного університетів, фірми «Сіменс-Україна» за підтримки німецького Товариства технічної співпраці (GTZ), повідомив Калашніков. Викладачі нових дисциплін проходитимуть стажування в наукових закладах Німеччини. А навчання для студентів буде виключно бюджетне, підкреслив науковець. Контингент нової спеціальності буде відбиратися серед студентів, які успішно закінчили перший курс університету. Під час подальшого навчання вони мають, окрім фахових дисциплін, оволодіти англійською та німецькою мовами.

Джерело: Deutsche Welle