23 сент. 2010 г.

Підвищення кваліфікації молодих керівних кадрів з управлінь економіки з питань сучасної регіональної політики

InWEnt – (нім.) Internationale Weiterbildung und Entwicklung gemeinnutzige GmbH – суспільно-корисна організація, діяльність якої спрямована на міжнародне підвищення кваліфікації та розвиток персоналу, за сприянням міністерства економіки й технологій Німеччини проводить з 1998 р. підвищення кваліфікації молодих керівних кадрів з управлінь економіки вибраних українських регіонів з питань сучасної регіональної політики в контексті європейської інтеграції.

Метою цієї програми є підвищення кваліфікації вибраних молодих представників керівного складу управлінь економіки у регіонах. Цілеспрямовані навчальні та консультаційні заходи в галузі регіонального економічного розвитку мають надати молодим керівним кадрам можливість аналізувати, розробляти та адаптувати стратегії та концепції регіонального економічного розвитку. При цьому вимоги щодо регіональної економічної політики мають бути визначені та адаптовані до відповідних особливостей. Необхідно дати оцінку існуючому інструментарію стимулювання розвитку економіки та у випадку необхідності розширити його.

Цільова група складається з 2-3 кваліфікованих і мотивованих молодих представників керівного складу з вибраних областей України: молоді керівні кадри з широкою сферою відповідальності, що працюють на посадах починаючи від заступників начальників відділів в управліннях економіки обласних державних адміністрацій і вище.
Мають бути виконані наступні передумови долучення до програми:
• повна вища освіта за фахом “державне управління”, “економіка”, “політологія” чи “правознавство”;
• кількарічний досвід професійної діяльності в управлінні економіки державної адміністрації (не менше 3 років);
• вік від 26 до 40 років;
• бажані добрі знання принаймні однієї європейської іноземної мови.

Вибрані області: Одеська, Вінницька, Чернівецька, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Волинська, Тернопільська, Рівненська.

Відбір кандидатів відбувається на підставі наданих Товариством “InWEnt” анкет претендентів на участь у програмі та рекомендаційного листа з боку відповідного заступника голови відповідної обласної державної адміністрації чи начальника управління економіки цієї адміністрації. На основі поданих документів, а також результатів інтерв’ю з претендентами Товариство “InWEnt” у співпраці з Міністерством економіки України відбирає учасників програми.

Будуть проведені наступні заходи:
1. Тижневий практичний семінар в Україні
В процесі підвищення кваліфікації будуть розглянуті наступні теми фахової спрямованості:
• побудова та структура органів влади в Німеччині, що відповідають за врядування та стимулювання розвитку економіки;
• засади та цілі регіональних програм стимулювання розвитку економіки - маркетинг території як місця здійснення інвестицій (аналіз, стратегія);
• інструментарій регіональних програм стимулювання розвитку економіки;
• підготовка до стажування, запланованого з метою отримання спеціалізованої інформації;
• єврорегіони, транскордонні (міжрегіональні) проекти.
Крім того під час практичних семінарів відбудуться тренінги на теми роботи в команді, презентаційних технік, технік ведення переговорів.
Викладачі: спеціалісти з Німеччини та України
2. Тижневе стажування з метою отримання спеціалізованої інформації в Німеччині
В рамках фахової програми в Німеччині відбудуться зустрічі з експертами у міністерствах і у підпорядкованих установах Німеччини з питань стимулювання економічного розвитку на національному, європейському та міжнародному рівні. Учасники дізнаються про те, як можна реалізувати теоретичні підходи на практиці, та будуть застосовувати набуті знання під час спеціальних тренінгів.

Методика
Інтерактивні практичні семінари та тренінги. Велике значення надається активній співучасті учасників, наприклад, шляхом: підготовки стислих рефератів, презентацій від групи з наступною дискусією; виконанню вправ і аналізу показових прикладів з адміністративної практики; участі в рольових іграх; участі у круглих столах; аналізу переваг та недоліків; системних порівнянь з певних тем; аналізу, розробки стратегії та адаптації, наприклад, концепцій маркетингу території як місця здійснення інвестицій / регіональних інвестиційних стимулів для іноземних підприємств.

Результати
Учасники отримають:
• нові фахові знання в галузі стимулювання розвитку економіки на регіональному рівні та маркетингу регіону як території здійснення інвестицій (функція мультиплікаторів);
• нові імпульси для розвитку технік керівництва та роботи;
• знання підходів до вирішення питань про зміни, включаючи практичні можливості реалізації для власної сфери роботи;
• контакти з німецькими колегами на робочому рівні.

Джерело: InWEnt, http://www.inwent.org.ua/programs/regionalstaff/index.html