7 дек. 2009 г.

Програма соціальних перетворень в Західній Україні

Карпатський фонд та Мережа нідерландських благодійних фондів для Центральної та Східної Європи підтримують трансформаційні процеси у соціальній сфері шляхом надання грантів недержавним організаціям в межах географічного регіону, що охоплює Закарпатську, Львівську, Івано-Франківську і Чернівецьку області України.

Поза межами Карпатського Єврорегіону фінансуються проекти спрямовані на підтримку прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Мережа нідерландських благодійних фондів для Центральної та Східної Європи має намір підтримати трансформаційні процеси у соціальній сфері шляхом надання грантів недержавним організаціям в межах географічного регіону, що охоплює Закарпатську, Львівську, Івано-Франківську і Чернівецьку області України. По за межами Карпатського Єврорегіону фінансуються проекти спрямовані на підтримку прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Програма підтримки прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу є невід’ємною складовою Програми соціальних перетворень, на неї розповсюджуються ті ж правила та умови подачі заявок.

Програма адмініструється Карпатським фондом - Україна. Заявки подаються виключно до офісу фонду в м.Ужгороді. Заявки подані до фондів членів мережі в Нідерландах розглядатися не будуть.

Завданням програми є підтримка процесу соціальних перетворень шляхом надання фінансової підтримки ініціативам місцевих неурядових організацій. Неурядові організації повинні сприяти втіленню інноваційних ідей у вирішення місцевих соціальних проблем.



Передбачувані результати

• мобілізація соціального потенціалу регіону;
• розвиток нових соціальних мереж та соціальних партнерств;
• заохочення волонтерських ініціатив;
• стимулювання розвитку самодопомоги в суспільстві;
• організаційне зміцнення благодійних неурядових організацій і їх ролі у розвитку громад;
• заохочення співробітництва між благодійними неурядовими організаціями,
органами місцевого самоврядування та місцевим бізнесом;
• розвиток громадського милосердя та соціальної відповідальності;
• сприяння регіональній і транскордонній співпраці між соціально-орієнтованими неурядовими організаціями;
• сприяння розвитку громад і регіонів;
• деінституціоналізація системи опіки над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Тематика програми

I. Соціальний захист, охорона здоров’я, робота в громадах;

II. Розвиток громад і регіонів, етнічних груп, транскордонні і мережеві проекти.

III. Сімейні форми виховання (прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу) дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Цільові групи програми

Соціально незахищені групи; люди з обмеженими можливостями, зокрема, з фізичними та розумовими вадами; діти; жінки; молодь; люди похилого віку; діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; прийомні батьки та батьки-вихователі ДБСТ; безробітні; маргінальні групи; малозабезпечені; безпритульні; люди, що живуть із ВІЛ-СНІД; узалежнені; національні меншини; інші соціально вразливі групи.

Бюджет програми

Як правило, гранти, наданні в рамках програми, становлять 10 000 – 15 000 євро. Максимальна сума гранту – 20 000 євро.

Проектні заявки приймаються на постійній основі.

Критерії для отримання гранту

У рамках програми надаються гранти офіційно зареєстрованим неурядовим організаціям зі статусом неприбуткових, які діють на географічній території, описаній вище.

Загальнонаціональні неурядові та міжнародні організації, які діють поза межами Карпатського Єврорегіону, можуть бути партнерами у здійсненні проекту, однак, не можуть бути прямими реципієнтами фінансової допомоги (виключення становлять проекті пропозиції, подані в межах Програми підтримки прийомних сімей та ДБСТ).

На фінансову підтримку можуть розраховувати організації, що надають прямі послуги клієнтам або цільовій групі. Не підтримуються проекти, пов’язані з посередництвом або винятковим лобіюванням інтересів. Організація повинна мати попередній досвід реалізації подібних проектів. У випадку із новоствореними неурядовими організаціями, їх статутні завдання повинні відповідати завданням програми.

Тривалість проекту не може перевищувати 12 місяців з дня підписання угоди про надання гранту.

Детальна інформація та форми заявок на сторінці Карпатського фонду

Додатки : Опис Програми соціальних перетворень в Західній Україні ( STP.doc, 196 Kb )

Джерело: Громадський простір