30 дек. 2009 г.

Німецька молодь Львову: Німецька громада Львова зібралася на Різдвяне свято


19 грудня 2009 німецька громада Львова традиційно святкувала Різдво.

Гарне Різдвяне свято було організованим Львівською обласною німецькою молодіжною організацією „Дойче юґенд“ за фінансової допомоги фонду Фіаро (Ліштенштейн) та завдяки великій особистій підтримці друга нашої організації пана Рольфа фон Шитніка.

Окрім членів нашої організації запрошеними були батьки, представники клубу сеньйорів, клубу жінок та „Дойчес гайм“, а також почесні гості. Святкування розраховувалося на 100 осіб.

Свято відбувалося в урочисто прикрашеному ресторані готелю «Дністер» в центрі Львова. Музичний супровід трьох скрипок та однієї віолончелі створювали радісну різдвяну атмосферу. Серед почесних гостей, які прибули на наше свято, були пан Петер Плонер, голова допомогової спілки Південного Тіролю, пан Володимир Лейсле, новообраний голова Ради Німців України та пані Ірина Ключковська, директор інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою та ін., які виступили перед гостями з короткими привітальними промовами.

Від пана др.Крістофа Берґнера, уповноваженого Федерального уряду у справах переселенців та національних меншин, який, на жаль, не зміг завітати на наше свято, ми отримали вітання-лист.

Святкова програма була підготовлена ЛОНМО „Дойче юґенд“ та розпочалася з „Ауфтанц“ та привітання від голови нашої організації Андрія Скіпа. Ведучими свята стали Ольга Вендзилович (німецькою мовою) та Віра Райсінґ (українською мовою). Гурток народного танцю Лємберґ під керівництвом Юлії Бобрик представили наступні танці: „Ландлєріш – Дойчмокра“, „Аллє промінаде“, „Зібеншріт“, „Нойбоарішер“, „Доппел драйєр“, „Ахтеррум“ та „Штернпольку“. Наші гості також не були залишені без уваги: танцювальна група запрошувала їх до спільних веселих танців та ігор.

Новостворена вокальна друга ЛОНМО „Дойче юґенд“ виконала ряд різдвяних пісень. В якості заключної пісні всі гості заспівали „Тиха ніч, свята ніч“ (німецькою та українською мовами).

Родзинкою Різдвяного свята в цьому році стало розроблене паном Рольфом фон Шитніка меню зі стравами з різних європейських країн: спагеті болон’єзе з Італії, зупа з бичачих хвостиків з бретцелями до пива з Англії, рублена відбивна по-віденськи з картоплею з Австрії та шоколадний пудинг з вершками з Німеччини, які гостям дуже сподобалися і засмакували.

Святий Ніколаус зі своїми двома гарними ангелятками не забули наше свято: сеньйори отримали гарні різдвяні подарунки, які їх дуже потішили. Окрім цього, найменші члени організації отримали пакети з солодощами та фруктами. 25 грудня наша молодь, яка зібралася в молодіжному центрі, отримали в дарунок гарні горнятка від пана Рольфа фон Шитніка.

В якості підготовки до Різдва під час Адвенту наша молодь організувала благодійну акцію: впродовж місяця ми збирали в нашому молодіжному центрі одяг, взуття, іграшки, постільну білизну, канцелярські товари та ін. для діток з сиротинця в м.Самборі (районний центр, що розташований 70 кілометрів від Львова). Нам також вдалося зібрати гроші, на які ми придбали фрукти, солодощі та засоби гігієни. 13 грудня ми відвідали сиротинець, де на даний час перебуває 21 дитина у віці від 5 до 17 років. Молодь роздала подарунки дітям, порозмовляла з ними, а вони показали нам свій дім. З керівництвом сиротинця обговореним було питання подальшої допомоги дітям. Наступним нашим проектом стане поїздка танцювальної групи на Великдень з короткою програмою виступу для дітей-сиріт.

Ірина Гладун, член правління ЛОНМО „Дойче юґенд“