24 февр. 2011 г.

Проекти розвитку та зростання

Позитивно налаштована зустріч із застосуванням дипломатичних здібностей безперечно несе в собі відчутні результати. Саме так пройшла зустріч голови райдержадміністрації В. П. Арнаута з представниками ТОВ „Німецьке товариство міжнародної співпраці (GIZ)”: генеральним директором Благодійного Фонду „Товариство Розвитку” (м. Одеса) Тілльманном Гессом та заступник генерального директора Іриною Роот. У спілкуванні представників двох народів також взяли участь керівник апарату РДА Л. І. Недомовна, в. о. начальника відділу освіти О. Ф. Гаврилюк, представник кудрявської громади А. І. Бучинська.

Благодійний фонд підтримує німецьку діаспору Кудрявки вже багато років. Нещодавно для налагодження взаємовідносин та тісної співпраці вони вперше зустрілися із головою райдержадміністрації В. П. Арнаутом. Слід зазначити, що національні меншини політично впливають не лише на окремо взятий район, а й на зовнішньополітичну діяльність країни, зокрема, залишаючись об’єктом посиленої уваги урядів і політичних сил, які аналізують і відстоюють позицію своїх співвітчизників за кордоном.

Василь Петрович запропонував гостям посилити дружні взаємовідносини та об’єднавши зусилля протистояти негараздам. „Хто собі не шукає друга, той сам собі ворог”, — говорить В. П. Арнаут. Він повідомив пана Гесса про наміри реорганізації Кудрявської ЗОШ у школу-дитсадок. Дану ідею директор Благодійного Фонду сприйняв з оптимізмом і підкреслив свою участь у приємних змінах. Адже благодійна організація, яку він представляє, активно працює з гуманітарних питань, особливу увагу приділяє створенню сприятливих умов для творчого, інтелектуального, духовного і фізичного розвитку дітей, учнівської молоді.

Так, незабаром до Кудрявки приїздитимуть спеціалісти із Німечинни: доктор Криста Барк, мета приїзду якої — обмін досвідом, вона проводитиме курси підвищення кваліфікації вчителів; професор Дрезденського університету Габрієль, який аналізуватиме роль енергозберігаючих технологій у даному населеному пункті. Тілльманн Гесс розповів про пілотний проект автономного енергозабезпечення за допомогою сонячних батарей і вітряних установок на базі Кудрявки, який у подальшому може стати прикладом для інших.

Голова райдержадміністрації спрямував увагу гостя на проблемі осередку культури у Яснополі, куди тягнеться молодь кількох сіл. В. П. Арнаут повідомив їм про свої плани відродження Будинку культури та запропонував узяти в цьому безпосередню участь, на що отримав позитивну відповідь. Вдячність населення близь розташованих сіл, зокрема Кудрявки за проявлену благодійність БФ „Товариство Розвитку” буде безмежною, переконав гостей Василь Петрович.

В свою чергу В. П. Арнаут, незважаючи на економічну нестабільність, пообіцяв забезпечити своєчасне виконання першочергових завдань та вирішення проблем життєдіяльності кудрявців. Перший пункт його роботи — дорога, щодо ремонту якої Василь Петрович клопотатиме перед обласним керівництвом. Звісно, він реально підходить до справи і підкреслює, що ремонт дороги поки що можливий лише завдяки жорствяно-гравійному покриттю. Голова РДА пообіцяв посприяти у вирішенні порушених Тілльманном Гессом питань: налагодження автобусного сполучення, приватизація земельних ділянок для ведення особисто-селянського господарства, ремонт водонапірної башти тощо.

В. П. Арнаут подякував пану Гессу за турботу про людей, за капіталовкладення на користь громади села. Зокрема, передані 36 житлових будинків жителям Кудрявки, які збудовані на кошти Благодійного Фонду. Результатом роботи Благодійного Фонду є вирішення питань соціально-економічного розвитку територіальної громади. Та перспектива приходу крупних інвестицій на територію району.
Поцікавився Василь Петрович у представників німецької діаспори щодо неналагоджених зв’язків з мешканцями Виноградного (Вормс), серед яких чимало німців. В свою чергу Ірина Роот розповіла, що їхня організація пропонувала виноградненській общині співпрацю, проте ініціативи з їхнього боку не відчула.

Аналізуючи роботу та намітивши нові завдання на перспективу В. П. Арнаут висловив впевненість вірного шляху, який вони разом із представниками німецької діаспори обрали — впроваджувати у життя проекти, що спрямовані на зростання економічного та інтелектуального потенціалу мешканців села та національної меншини. „Адже завдання кожного з нас — працювати злагоджено, обмірковано, сповідуючи, у першу чергу, інтереси народу, який ми представляємо”, — зазначив В. П. Арнаут.

Автор: Наталія САМОЙЛЕНКО