19 мар. 2010 г.

Блок семінарів та воркшопів на тему: "Німецька меншина в Україні: З минулого крізь сучасність разом у майбутнє"

З 27 лютого цього року Львівська обласна німецька молодіжна організація «Deutsche Jugend» за фінансовою підтримкою Благодійного Фонду «Товариство Розвитку», Одеса розпочала блок семінар та воркшопів на тему: «Deutsche Minderheit in der Ukraine: aus der Vergangenheit durch die Gegenwart – zusammen in die Zukunft». Ці заходи мають на меті надати учасникам інформацію про німецьку меншину на території сучасної України, її історію та сучасне життя. На базі отриманої інформації пропонуватиметься в окремих групах зняти короткі аматорські відео, в яких учасники б показали своє бачення життя цієї меншини з її особливостями. До участі в проекті зголосилися 22 особи, з яких 10 осіб – представники німецької меншини Львівщини.

У суботу, 27 лютого, лектор Микола Балабан прочитав блок лекцій на тему: «Історія німецької меншини в Україні»
Три лекції, кожна лекція окремий блок питань:
1. Німецькі поселення на підросійській Україні – Катериненські поселенці, території розселення, типи громад, області в Німеччині, звідки здійснювались переселення.
2. Німецька меншина Галичини – Княжий Львів – німецьке місто. Асиміляція у польське католицьке середовище, Йосифінські реформи та запрошення німців до Галичини, нова концепція німецького Львова, Поселення – релігія, общини, контакт із місцевим населенням.
3. Від розвалу імперій до кінця форпосту на сході – Перша світова війна і німецьке населення України, українсько-польський конфлікт – підтримка німцями українців, спроба польських властей асимілювати німецьку меншину, збереження ідентичності в екстремальних умовах. 1940 р. – кінець форпосту на сході – переселення галицьких німців згідно таємної угоди між Сталіном та Гітлером.
Учасникам також був показаний фільм «Spurensuche in der Ukraine», присвячений життю німецької громади у різних куточках України. Після показу фільму відбулося обговорення.
На другій семінарській зустрічі 6 березня, що була присвяченою темі: «Звичаї та обряди німецьких колоністів» лектором Наталкою Тарнавчик розглядалися традиції, які привезли зі собою німецькі переселенці у нову країну проживання. Опрацьованими були наступні аспекти:
1.Діалект і його особливості;
2. Костюми і одяг переселенців;
3. Релігійні свята – Різдво, Великдень, Трійця;
4. Щорічні свята – Сільвестер/Новий рік, Керве та ін.;
5. Звичаї в родинах – весільні традиційні святкування, тощо;
6. Культурні спілки – Німецький Дім, музичні об’єднання, шпінштубен, аматорські театральні колективи та ін.
Також до уваги учасників семінару були представленими вірші діалектичною мовою. Кожен міг прослухати запис вірша на діалект і спробувати його інтерпретувати. В якості допоміжного матеріалу використовувалися різні фото традиційного вбрання для наочного уявлення про вигляд людей в національних костюмах.

Марта Бобрик-Вертипорох, «Deutsche Jugend», м.Львів