1 сент. 2009 г.

МБФ "Украина 3000": конкурс поддержки небольших инициатив в сфере культуры и искусства

Фонд «Україна 3000» оголошує другий конкурс у рамках щорічної програми підтримки невеликих культурно-мистецьких ініціатив
Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» оголошує другий конкурс у рамках щорічної програми підтримки невеликих культурно-мистецьких ініціатив в Україні на 2009-2010 рік.
Головне завдання програми – надати можливість для самореалізації та розвитку незалежного від держави культурного сектору, який без сторонньої підтримки не матиме змоги втілити свої проекти. Спектр діяльності програми дуже широкий: від популяризації народних традицій до розвитку найновіших та найоригінальніших мистецьких віянь сьогоднішнього дня.
До участі запрошуються неурядові організації з усіх регіонів України, чия статутна діяльність відповідає завданням програми.



Програма спрямована на підтримку міжрегіональної та міжінституційної діяльності – заохочується співпраця між двома або кількома неприбутковими організаціями з одного чи різних регіонів, хоча безпосереднім грантонабувачем виступатиме лише одна інституція.
Для участі в конкурсі необхідно заповнити аплікаційну форму та надати документи відповідно до Положення про конкурс проектів у рамках програми підтримки невеликих культурно-мистецьких ініціатив.
Кінцевий термін подачі конкурсних пропозицій – 28 вересня 2009 року.
Усі заявки будуть розглянуті незалежним журі, яке оголосить своє рішення в жовтні 2009 року.
Комплект документів надсилайте на адресу:
вул. Боричів Тік, 22-А
Київ, 04070
з поміткою «На конкурс мистецьких проектів»
Консультації за тел.: (044) 467-67-80, e-mail: smallgrants@ukraine3000.org.ua.
За додатковою інформацією та новинами конкурсу слідкуйте на офіційному сайті Фонду «Україна 3000» – www.ukraine3000.org.ua.

ПОЛОЖЕННЯ
про конкурс проектів у рамках
Програми підтримки невеликих культурно-мистецьких ініціатив

Мета:
Прагнучи посилити потенціал недержавного культурно-мистецького сектору, МБФ «Україна 3000» реалізує програму підтримки невеликих мистецьких ініціатив.
Велика увага у роботі програми сконцентрована на можливостях самореалізації та розвитку незалежного від держави культурного сектору, який без сторонньої підтримки не здатен втілити свої проекти. Програма також спрямована на підтримку міжрегіональної та міжінституційної діяльності – заохочується співпраця між двома або більшою кількістю неприбуткових організацій з одного чи різних регіонів.
З метою активізації культурного розвитку регіонів країни пріоритетною є підтримка проектів, що реалізуються поза межами столиці України.

Завдання програми:
o створити в Україні середовище, де можуть реалізуватися невеликі культурно-мистецькі проекти, незалежні від державної підтримки;
o підтримати митців, які без такої підтримки не зможуть проявити свої можливості;
o вплинути на рівень мистецького потенціалу країни;
o сприяти популяризації української культури (зокрема традиційної) серед широкої громадськості, особливо молодої аудиторії.
o використати мистецький потенціал заради сприяння соціальному розвитку, міжнародному та міжрегіональному порозумінню.
o створити середовище для розвитку ініціатив, які будуть конкурентноспроможними у світі;


Критерії відбору
Проекти повинні:
1. подаватися від імені неурядової неприбуткової організації, зареєстрованої в Україні;
2. передбачати вклад (грошовий чи натуральний) з боку самих організаторів проекту або додаткових джерел фінансування (не менше ніж 25%);
3. заявка на отримання гранту не повинна перевищувати 40 000 тис. гривень;
4. завершуватися публічним заходом;
5. цілковито відповідати завданню програми.


Увага! Перевага надаватиметься проектам:
- організаторами та виконавцями яких будуть дві чи більше неурядових організацій в різних регіонах України (при цьому проектну пропозицію надає тільки одна з організацій);
- основний ареал реалізації яких буде поза межами Києва;
- сприятимуть розвитку традиційного народного мистецтва;
- передбачатимуть освітню складову, торкатимуться соціальних проблем або передбачатимуть використання новітніх інформаційних технологій;
- організатори та виконавці яких не здобували матеріальної підтримки за Програмою у попередні роки.

Публікація книг та кіновиробництво у межах даної програми не підтримуються.
Прикладами проектів можуть бути: фестивалі, концерти, вистави, художні виставки, навчальні семінари, конференції, майстер-класи, міждисциплінарні проекти, заснування й підтримка Інтернет-проектів тощо.

Принципи оцінки та відбору:
Проектні пропозиції розглядатиме експертна група, що збиратиметься двічі на рік у складі 7 осіб. До складу групи входитимуть представники різних мистецьких сфер та представники Фонду.
Експертна група не розглядатиме проекти, які:
- закликають до расової, релігійної чи етнічної ворожнечі;
- подані від приватних осіб, а не організацій;
- бюджети яких спрямовані на покриття витрат державних та політичних організацій, освітніх обмінів, подорожей за кордон, комерційної чи релігійної діяльності, на заробітну платню та адміністративні видатки (наприклад, ремонт, офісна техніка тощо);
- проекти, що почалися до або під час розгляду проектів експертною групою.

Фонд залишає за собою право не коментувати рішень експертної групи.

Принципи фінансування
Грантонабувач отримує від 30% до 50% (в залежності від плану реалізації та графіку витрат) від суми передбачуваного гранту перед початком реалізації проекту (після затвердження проекту експертною групою, погодження кошторису витрат та підписання відповідного договору).
Решту від суми гранту буде перераховано після завершення проекту та затвердження наданого заявником змістового та фінансового звіту. Другий транш перераховується тільки за умови виконання всіх зобов‘язань грантонабувача.

Подання проектних пропозицій
До МБФ «Україна 3000» необхідно надати такі документи:
1. Заповнену анкету-заявку та кошторис (завантажити);
2. Копії документів про присвоєння статусу неприбуткової організації, видані у встановленому порядку (завірені печаткою організації);
3. Витяг зі статуту неприбуткової організації (дані про реєстрацію та основні види діяльності);
4. Змістовий і фінансовий звіт про діяльність у 2008 році;
5. Інші матеріали (документи організацій-партнерів, листи-підтримки, біографії, медіа-матеріали тощо), що їх заявник вважатиме необхідними для ілюстрації проекту.

Проектна пропозиція (оригінал) на перший етап розгляду експертною комісією має надійти на адресу МБФ «Україна 3000»: вул. Боричів тік 22-а, Київ, 04070 до 28 вересня 2009 року. Копію анкети-заявки просимо надіслати електронною поштою за адресою: smallgrants@ukraine3000.org.ua.
Увага! Проекти повинні бути реалізовані не пізніше, як через 10 місяців після оголошення рішення експертної групи.