24 февр. 2012 г.

Урочистості до Міжнародного дня рідної мови пройшли у Київському міському будинку учителя


21 лютого 2012 року у Педагогічному музеї України (Київський міський будинок учителя) відбулося урочисте відкриття виставки «Рідне слово теплом огорни», яка проводиться у рамках святкування Міжнародного дня рідної мови. Метою проведення заходу стало привернення уваги громадськості до проблем вивчення державної мови та рідних мов в Україні, а також підтримка талановитої учнівської молоді, виховання толерантності та культури добросусідства.
У відкритті взяли участь директор Педагогічного музею України Володимир Малюга; головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Світлана Харченко; представники Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олена Дубовик та Ольга Николюк; академік Національної академії педагогічних наук, доктор педагогічних наук, професор Ольга Сухомлинська; заступник директора Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка з навчально-методичної роботи та заочної форми навчання, кандидат філологічних наук, доцент кафедри загального мовознавства та класичної філології Валерій Чемес; голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький. З виставковими експонатами учасників і гостей музею ознайомив науковий співробітник Педагогічного музею Віктор Хоменко.


Почесними гостями свята стали керівник Консульського відділу посольства Республіки Польща Рафаїл Вольський; представники посольства Республіки Вірменія в Україні – Перший секретар, консул посольства Наріне Матосян та заступник голови Вірменського товариства культурних зв’язків Олена Оганесян; Третій секретар Посольства Румунії Іон Наваль; керівник Центру німецької культури «Відерштраль» Людмила Коваленко-Шнайдер.

Учасників і гостей музею вітали дитячі творчі колективи: Народний художній колектив дитячо-юнацька хореографічна студія ім. Миколи Коломійця «Щасливе дитинство» ансамбль народного танцю «Україна» Дніпровського району м. Києва (директор Ольга Побєжимова); Народний художній колектив вокальна студія «Елегія» Центру дитячої творчості Деснянського району м. Києва (художні керівники: Наталія Шилова та Оксана Дружинська).

Виставкові матеріали, які включили законодавчі акти, регулюючі забезпечення освіти національних меншин в Україні та навчально-методичне забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин та вивченням рідних мов були презентовані представниками Інституту інноваційних технологій і змісту освіти.

У рамках свята відбулася презентація навчальної літератури видавничого дому «Букрек», про творчі здобутки якого розповіла директор Дарина Максимець. Про навчальну літературу для навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин повідомили представник єврейського товариства, автор підручника для початкових класів з івриту, науковий співробітник НАПН України Наталія Бакуліна; автор 17 підручників з румунської та української мови для шкіл з румунською та угорською мовами навчання, методист Чернівецької філії Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Серафима Криган; автор посібників з гагаузької мови, викладач кафедри тюркології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Дора Арнаут.

Під час роботи виставки протягом лютого-березня 2012 року планується проведення презентації підручників, словників та методичної літератури для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин; зустрічі з авторами підручників та представниками видавництв, головами національно-культурних товариств, методистами, вчителями та учнями шкіл, а також круглі столи, літературні читання творів Тараса Шевченка мовами національних меншин; звіти творчих дитячих колективів.

Источник: Міністерство Освіти і Науки, Молоді та Спорту України