11 мая 2010 г.

Чи можуть органи реєстрації зобов’язувати громадські організації вказувати у назві територіальний статус?

До прикладу, щоб назва була такою: не громадська організація «X», а Пустомитівська районна громадська організація «X», чи «Міська громадська організація «X». Вирішення зазначеного питання є внутрішньою діяльністю громадської організації, яке повинно вирішуватись на зборах всіх членів або представників членів об’єднання, з дотриманням вимог Закону «Про об’єднання громадян».

Вказівка на територіальний статус у самому тексті статуту організації поки що зберігається (до прийняття змін до Закону «Про об’єднання» та приведення його у відповідність до Європейської конвенції про права людини, практики Європейського Суду з прав Людини). Водночас діюче законодавство не передбачає такої вимоги при формуванні назви громадської організації.

У листі Міністерства юстиції України від 17.02.2010 року №184-10-32 на звернення Центру громадської адвокатури від 14.01.2010 №0101/ППГ повідомляється наступне.

«Порядок утворення та діяльності громадських організацій встановлено Законом України «Про об’єднання громадян» (надалі – Закон). Відповідно до статті 6 Закону всі основні питання діяльності об’єднань громадян повинні вирішуватись на зборах всіх членів або представників членів об’єднання.
Статтею 12-1 визначено, що назва об’єднання громадян визначається рішенням установчого з’їзду (конференції) або загальними зборами об’єднання громадян.

Назва об’єднання громадян повинна складатися з двох частин – загальної та індивідуальної. Загальна назва (партія, рух, конгрес, союз, спілка, об’єднання, фонд, фундація, асоціація, товариство тощо) може бути однаковою у різних об’єднань громадян. Індивідуальна назва об’єднання громадян є обов’язковою і повинна бути суттєво відмінною від індивідуальних назв зареєстрованих в установленому порядку об’єднань громадян з такою ж загальною назвою. Об’єднання громадян поряд з повною назвою може мати скорочену назву, яка фіксується в установчих та статутних документах об’єднання громадян (рішенні установчого органу, статуті, положенні).

Разом з тим, Закон прямо не передбачає необхідність зазначення в назві громадської організації її територіального статусу.
Таким чином, вирішення зазначеного питання є внутрішньою діяльністю громадської організації, яке повинно вирішуватись на зборах всіх членів або представників членів об’єднання.»

Також під час написання найменування організації слід враховувати вимоги найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу, затверджені Наказом Держкомітетом України з питань регуляторної політики від 09.06.2004 р. №65

Роз’яснення можна переглянути на порталі програми правової підтримки організацій громадського сектору Центру громадської адвокатури «Юрист НГО».

Програма правової підтримки НУО надає правові консультації громадським, благодійним, релігійним організаціям, профспілкам, ініціативним групам, громадам із різних областей України у захисті та реалізації їхніх прав, реалізації суспільних ініціатив.

За сприяння програми «Посилення впливу громадянського суспільства» Міжнародного фонду «Відродження» Центр громадської адвокатури розпочав реалізацію проекту «Правова підтримка громадських ініціатив організацій громадського сектору, ОСББ, ініціативних груп громадян у сфері місцевого розвитку». Проект орієнтований як на організації, громади, ініціативні групи у обласних центрах та великих містах, національному рівні, так і на те, щоб залучити до процесів самоорганізації та реалізації громадських ініціатив у сфері місцевого розвитку у селах, селищах, невеликих містечках та районах. Працівники програми будуть вдячні усім організаціям та їхнім активістам, які прочитавши інформацію про проект та програму, посприяють у поширенні інформації про можливості правової підтримки серед своїх партнерських організацій та знайомих активістів із невеликих територіальних одиниць.

Джерело: Громадський простір