13 дек. 2013 г.

Свято німецької мови «Novemberfest - 2013», присвячене театральному мистецтву «Theaterfest»

29 листопада, в актовій залі гімназії №3 «Сузір’я», вже другий рік поспіль, учні та вчителі гімназії разом із німецьким культурним центром «Freundschaft» зібралися на зустріч для проведення спільного свята «Novemberfest». Це свято має своїм завданням привернути увагу учнів та їх батьків до вивчення німецької мови. Багато років ми співпрацюємо з німецьким культурним центром «Freundschaft», тому «Novemberfest» став продовженням Днів німецької культури в місті, а саме:
• 04.10.2013 – засідання круглого столу «Доля німців України та Бердянська»;
• 05.10.2013 – проведення брейн-ринга «Що ти знаєш про Німеччину» серед учнів 9-10-х класів міста;
• 06.10.2013 – заключний концерт до Дня єдності Німеччини.
Ці заходи відбувались у приміщенні німецької церкви.
«Novemberfest - 2012» було присвячене видатному німецькому поетові та драматургу Фрідріху Шиллеру та мало назву «Schillerfest». Ми вирішили проводити такі свята німецької мови кожен рік за різною тематикою. Цей рік ми присвятили театральному мистецтву та назвали наше свято «Theaterfest», тому що німецький театр називають «театральним раєм» Європи. І на то є підстави. Приблизно 35 мільйонів глядачів усіх вікових категорій Німеччини відвідують із року в рік понад 110 тисяч театральних вистав та сім тисяч концертів.
Діти дуже захоплюються театром. На жаль, в нашому місті немає театру, і ми не маємо можливості його відвідувати, хоча це дуже важливо й цікаво. Тому ми вирішили організувати свій шкільний театр за допомогою німецького товариства та запросили ще учнів загальноосвітньої школи №9 та гімназії №1 «Надія», де також вивчається німецька мова.
Учні, вчителі, батьки із задоволенням подивились шкільні театральні вистави, а юні артисти отримали дійсне задоволення перш за все від підготовки костюмів та вивчення ролей, вироблення декорацій. У виставах приймали участь учні від 4-го по 11-ий клас.
Діти зустрілись із німецькими казкарями братами Грімм, авторами багатьох німецьких казок, із чудовою Попелюшкою та страшною відьмою, із казковими звірами – персонажами багатьох німецьких казок.
Ми завдячуємо театрові за те, що він допомагає нам навчати наших учнів любити й здійснювати вчинки, показує їм людину такою, якою вона є, з її достоїнствами та недоліками, у радості й горі. Можливо, деякі п’єси залишають глядачів байдужими, деякі захоплюють та хвилюють. Але ми вважаємо, що усі учасники «Theaterfest» зрозуміли, що театр – один з найпопулярніших видів мистецтва. «Я вірую у безсмертя театру», - казав знаменитий німецький театральний режисер Макс Райнгард. Ми впевнені, що свято «Theaterfest» має велике значення щодо вивчення німецької мови, допомагає учням наблизитися до культури країни, мову якої вони вивчають, відчути себе справжніми артистами.

Источник: Вячеслав Алексеенко (Вебер), нем.культ.центр "Freundschaft", г. Бердянск.
Читать дальше......

11 дек. 2013 г.

Конкурс грантов 2014 года

БФ «Общество Развития» и Совет немцев Украины объявляют конкурс на получение грантов в 2014 году из финансовых средств GIZ, предоставленных МВД Германии в рамках «Соглашения между Федеративной Республикой Германия и Украиной по делам лиц немецкого происхождения, проживающих в Украине» от 03.09.1996 г.

Средства грантов предназначены исключительно для проектов в области возрождения и сохране-ния культуры и традиций немцев Украины, изучения и популяризации их истории и языка, развития меж-культурной коммуникации. В 2014 году эти средства будут выделены на проведение языковых площадок, проектов под девизом «Wissen macht Entwicklung», проектов в номинации «Авангард», социально-гуманитарных проектов под девизом «Soziales Engagement verbindet», проектов в номинациях «Мини-проекты», «Sprachinitiativen» и «Молодежные проекты».

Грант может быть предоставлен общественным организациям немцев Украины – партнерам БФ «Общество Развития», осуществляющим проекты в пользу немецкого национального меньшинства. Об-щественные организации немцев Украины – не партнеры БФ «Общество Развития» могут принимать уча-стие в конкурсе грантов ЧЕРЕЗ одну из партнерских организаций.
Цели и задачи конкурса:

1. Оказание содействия в сохранении и возрождении немецкой культуры, языка, истории, традиций и, в целом, - национальной идентичности немцев Украины.
2. Подготовка общественных организаций немцев Украины к переходу на самофинансирование.
3. Укрепление связей между общественными организациями немцев Украины, приобретение опыта по подготовке и реализации совместных проектов.
4. Установление связей с организациями, популяризирующими немецкую культуру и язык в Украине и за рубежом.
5. Содействие руководителям и молодым лидерам из среды немецкого меньшинства.
6. Формирование положительного общественного мнения о деятельности организаций и объединений немцев Украины.

Заявки направляются в БФ «Общество Развития» в срок до 20 декабря 2013 г. на электронные адреса:
Olga.Hamburg@gfe-odessa.org и Valentina.Gretschka@gfe-odessa.org
Источник: БФ "Общество Развития"

Читать дальше......