24 февр. 2012 г.

Урочистості до Міжнародного дня рідної мови пройшли у Київському міському будинку учителя


21 лютого 2012 року у Педагогічному музеї України (Київський міський будинок учителя) відбулося урочисте відкриття виставки «Рідне слово теплом огорни», яка проводиться у рамках святкування Міжнародного дня рідної мови. Метою проведення заходу стало привернення уваги громадськості до проблем вивчення державної мови та рідних мов в Україні, а також підтримка талановитої учнівської молоді, виховання толерантності та культури добросусідства.
У відкритті взяли участь директор Педагогічного музею України Володимир Малюга; головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Світлана Харченко; представники Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олена Дубовик та Ольга Николюк; академік Національної академії педагогічних наук, доктор педагогічних наук, професор Ольга Сухомлинська; заступник директора Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка з навчально-методичної роботи та заочної форми навчання, кандидат філологічних наук, доцент кафедри загального мовознавства та класичної філології Валерій Чемес; голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький. З виставковими експонатами учасників і гостей музею ознайомив науковий співробітник Педагогічного музею Віктор Хоменко.


Почесними гостями свята стали керівник Консульського відділу посольства Республіки Польща Рафаїл Вольський; представники посольства Республіки Вірменія в Україні – Перший секретар, консул посольства Наріне Матосян та заступник голови Вірменського товариства культурних зв’язків Олена Оганесян; Третій секретар Посольства Румунії Іон Наваль; керівник Центру німецької культури «Відерштраль» Людмила Коваленко-Шнайдер.

Учасників і гостей музею вітали дитячі творчі колективи: Народний художній колектив дитячо-юнацька хореографічна студія ім. Миколи Коломійця «Щасливе дитинство» ансамбль народного танцю «Україна» Дніпровського району м. Києва (директор Ольга Побєжимова); Народний художній колектив вокальна студія «Елегія» Центру дитячої творчості Деснянського району м. Києва (художні керівники: Наталія Шилова та Оксана Дружинська).

Виставкові матеріали, які включили законодавчі акти, регулюючі забезпечення освіти національних меншин в Україні та навчально-методичне забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин та вивченням рідних мов були презентовані представниками Інституту інноваційних технологій і змісту освіти.

У рамках свята відбулася презентація навчальної літератури видавничого дому «Букрек», про творчі здобутки якого розповіла директор Дарина Максимець. Про навчальну літературу для навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин повідомили представник єврейського товариства, автор підручника для початкових класів з івриту, науковий співробітник НАПН України Наталія Бакуліна; автор 17 підручників з румунської та української мови для шкіл з румунською та угорською мовами навчання, методист Чернівецької філії Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Серафима Криган; автор посібників з гагаузької мови, викладач кафедри тюркології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Дора Арнаут.

Під час роботи виставки протягом лютого-березня 2012 року планується проведення презентації підручників, словників та методичної літератури для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин; зустрічі з авторами підручників та представниками видавництв, головами національно-культурних товариств, методистами, вчителями та учнями шкіл, а також круглі столи, літературні читання творів Тараса Шевченка мовами національних меншин; звіти творчих дитячих колективів.

Источник: Міністерство Освіти і Науки, Молоді та Спорту України
Читать дальше......

Блог Николаевского РИЦ

Уважаемые Дамы и Господа!

23 февраля, День Защитников Отечества, стал Днем Рождения Блога Николаевского РИЦ и Николаевского ЦНК.
Адрес блога: http://riz-nikolaew.blogspot.com/
Предлагаем Вам с ним ознакомиться.
Создатель блога- Цегельная Елена.


Дмитрий Цегельный

Читать дальше......

Молодіжний лідер Тернополя – радник мера

10 лютого в приміщенні галереї “Бункермуз” відбулась фінальна частина конкурсу-рейтингу громадських лідерів нашого міста “ТОП-10 молодіжних лідерів Тернополя”.
Метою конкурсу є відзначення найактивніших лідерів молодіжного руху Тернополя за 2011 рік, обмін досвідом між молодіжними лідерами та налагодження зв’язків для спільної реалізації проектів. Підбиття підсумків дає змогу об’єктивно визначити людей в громадському секторі, які мають найбільший вплив на молодіжну політику і загалом на розвиток міста і його громадян.
“Конкурс проводився за аналогом, який проводять наші колеги з “Демократичного Альянсу” в Одесі. Там він відбувається уже третій рік поспіль і має велику популярність серед молоді. Щоправда, одесити проводять Топ-100, хоча вперше організовуючи рейтинг, планували сформувати лише двадцятку. Але ажіотаж і море анкет спричинили зміну формату. У нас вийшла ситуація навпаки – цикл новорічно-різдвяних свят, а також певна пасивність громадського сектору (можливо через надмірну скромність) спричинили зміну планів з проведення ТОП-20 до формування десятки. Але наступного року ми маємо твердий намір провести цей конкурс ширше і масштабніше.” – каже Світлана Чернецька, голова Тернопільського обласного осередку ВМГО “Демократичний Альянс ”.
Проект було адаптовано до умов нашого міста, особливостей. Шляхом голосування незалежних експертів (60% голосів) та самих номінантів (40% голосів) було сформовано 10-ку лідерів за 2011 рік.
В експертну комісію проекту входили люди, що справді знають громадський сектор і чудово орієнтуються як в персоналіях, так і в подіях громадського життя міста – це Абрам’юк Святослав (начальник відділу молодіжної політики при ОДА), Круть Микола Миколайович (начальник міського управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту), Домбровський Олександр (голова ТМО “Нівроку”), Шимчук Анастасія (голова ВМГО “Демократичний Альянс”) та Андрій Шкула (журналіст).
“Ми раді, що відбувся такий захід, адже завдяки подібним заходам формується платформа для подальшої співпраці.“ – прокоментувала Мар’яна Кузик, одна з конкурсанток, референт зовнішніх зв’язків ТМ ТУСК “ОБНОВА”.
Після підбиття підсумків і результатів голосування було проведено нагородження громадських діячів, які увійшли до 10 кращих. Нагородження проводила голова ВМГО “Демократичний Альянс” Анастасія Шимчук. Звичайно, не обійшлося і без подарунків – Сиротюк Михайло, який виступив спонсором проведення заходу, подарував ТОП-10-ці дисконтні картки знижок “Euro26”, а перших три місця отримали в подарунок корисні сучасні гаджети.
Отже, довгоочікувана 10-ка лідерів за підсумками 2011 року:

1 місце – Черкашин Максим – керівник Тернопілької міської молодіжної громадської організації “Німецька молодь”
2 місце – Проць Лілія – президент Тернопільської міської МГО “Фізкультурно-спортивний клуб “СПОРТ-КЛАС”
3 місце – Сцібайло Ігор – керівник Асоціації Захисту Прав і Свобод Молоді “Дружба”, президент Cпортивного клубу ім.Б.Сцібайла “ГалТер’S”
4 місце – Куча Тарас – голова ТМО ВМГО “Молода Просвіта”
5 місце – Процик Ігор – голова правління Тернопільської обласної молодіжної громадської організації “Спілка молодіжного самоврядування”
6 місце – Вівсяна Ірина – заступник голови ТОО ВМГО “Молодіжний Націналстичний конгрес”
7 місце – Чернецька Світлана – голова ТОО ВМГО “Демократичний Альянс”
8 місце – Білінська Христина – голова ТОО ВМГО “Молодіжний центр працевлаштування”
9 місце – Кузик Мар’яна – референт зовнішніх зв’язків Товариства українських студентів католиків “Обнова”
10 місце – Козбур Ірина – керівник відділу роботи зі студентами ТОО ВМГО “Молодіжний центр працевлаштування”

“В тому, що я взяла участь в проекті є якась містика. На даний час навчаюсь у Польщі. Ще у грудні приїхала в Тернопіль на один день по справах і саме в цей день мені зателефонували і запропонували взяти участь у проекті. Ось знову я у Тернополі і всього лиш на кілька днів. В перший день моєї присутності в місті мені телефонують організатори та запрошують на нагородження. Мабуть, мені судилось не проґавити цей захід” – Ірина Вівсяна, заступник голови, інформаційно-пропагандивний референт ТОО ВМГО “Молодіжний Націоналістичний Конгрес”.
А ось, якою була відповідь на запитання, чи очікує він отримати перемогу, Максима Черкашина напередодні нагородження: “Я не думаю про це. Для мене головне реалізувати свої плани, тому що як і в кожної людини є свої ідеї, мета і бажання їх реалізувати. Найвищою нагородою для мене – це реалізація своїх прагнень”.

Источник: "Реально"
Читать дальше......

10 февр. 2012 г.

«Ukrainian International Educational Fair – 2012»

Шановні пані та панове,

Вас запрошують відвідати 8-у Міжнародну виставку «Ukrainian International Educational Fair – 2012», на якій буде також представлений Інформаційний центр DAAD у Києві:
11.02.2012, м. Київ, готель «Прем’єр Палац», бул. Т. Шевченка 5-7
Час роботи виставки: 11:00 – 17:00
12.02. 2012, м. Запоріжжя, Готель «Інтурист», пр. Леніна, 135
Час роботи виставки: 12:00 – 18:00
Контактна особа:
Olesia Shakhraiuk, Director, Academic Adviser
24 Voloska Street, office 1
Kyiv, 04070, Ukraine
Tel: +38 (044) 425-40-45
www.dteducation.com

Читать дальше......

9 февр. 2012 г.

Молодёжь готова решать проблемы


Недавно в конференц-зале Днепропетровского областного центра образования прошёл «круглый стол» на тему «Днепропетровщина многонациональная». Организатором мероприятия выступило управление по делам семьи и молодёжи облгосадминистрации, по приглашению которого в мероприятии приняли участие представители национальных сообществ.
По словам начальника управления Лилии Ковалёвой, сегодня вопросы укрепления гражданского мира и согласия являются важным направлением для государственной политики.

- Областная власть постоянно демонстрирует свою открытость и готовность к сотрудничеству с представителями национальных меньшинств. Ведь наша цель - обустройство региона как многонационального центра, где необходимы активные молодые люди. Дайте план практической работы – мы поддержим любую вашу инициативу не только финансово, но и подключим к проведению общественных и культурных мероприятий.

Подтверждением слов Лилии Ковалёвой является то, что в начале февраля на сессии областного совета будет принята программа «Молодёжь Днепропетровщины».

- Стучитесь и вам откроют, - считает главный специалист управления по делам семьи и молодёжи облгосадминистрации Александр Золотухин, - главное для нас – это качественная работа и полноценное выполнение взятых на себя обязательств. Важна не только актуальность проекта, но и его результаты. Только тогда можно будет считать, что проект удался.

По мнению большинства гостей круглого стола, важным для молодёжи направлением является проведение политических дискуссий и молодёжных форумов. Развитие культуры – то направление, которым зачастую интересуются национальные сообщества. Идеи, которые озвучивались на круглом столе, вселяли как живой интерес, так и лёгкое недоумение. По словам одного из представителей национальных сообществ, сейчас необходимо срочное создание дома культуры для всех национальностей.

- Мы чувствуем себя как беженцы, - прозвучало пояснение данной идеи.

Также запомнилось и предложение польского общества – упразднить с названий улиц имена деятелей Советского Союза. Однако на резонный вопрос: насколько актуален данный проект и сколько будет стоить переименование улиц - ясного ответа от национального сообщества получить не удалось.

В свою очередь, по мнению представителей общества немецкой молодёжи «Данпарштадт», которые также приняли участие в заседании «круглого стола», сегодня важным направлением для развития молодёжной линии должны быть не только культурные проекты, но и формирование и реализация молодёжной политики, ориентированной на социальное обеспечение молодых людей.

- К сожалению, сегодняшние проблемы, - считают они, - с которыми ежедневно сталкивается молодое поколение, ему приходится решать самостоятельно. Сегодня важно не только проведение культурных мероприятий: молодёжи необходима реальная помощь и в получении доступного жилья, и в трудоустройстве и в изучении правовых норм современного государства.

Потому, не имеет значения, у кого какие национальные корни – у молодых граждан Украины есть общие жизненные интересы, которые нужно решать в сотрудничестве с властью.

Материал предоставил
Евгений Гессен

ИА "Наш Район", по материалам газеты «Семь дней»
Читать дальше......

7 февр. 2012 г.

Это может каждый: …. - человек.

Днепропетровское областное общество немцев "Видергебурт" оказывает помощь детским Домам города Днепропетровска и
шефствует над Детским Домом на пгт. Юбилейном.
Руководительница кружка немецкого народного творчества Тамара Остапенко обучает детей вышивки бисером, искусству изготовления немецких рождественских и пасхальных открыток,
а также обучает украинскому народному мастерству изготавливать куклы - моталки.

Председатель ДООН
"Видергебурт" В.А. Райнберг.
Читать дальше......