19 окт. 2009 г.

ВИСТАВКА – ПЕРФОРМАНС “500 КНИЖОК СВІТОВОЇ ГУМАНІТАРНОЇ КЛАСИКИ”

З нагоди виходу 500-того перекладу за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”
20 жовтня – 20 листопада
20 жовтня 2009 року о 16:30 у Центрі візуального мистецтва НаУКМА (вул. Сковороди, 2) відбудеться відкриття виставки-перформансу "500 книжок світової гуманітарної класики".
Виставка присвячена 10-й річниці діяльності програми “Соціальний капітал та академічні публікації” Міжнародного фонду “Відродження”, за підтримки якої в Україні перекладено та видано понад 500 класичних творів світової гуманітаристики.

У залах виставки — філософському, історичному, літературному та суспільно-політичному - будуть представлені надбання світової гуманітарної культури, що стали більш доступними українському читачу протягом останніх 10 років. Книги представлені як об’ємні простори, світи, створені текстами. У глядача виникає відчуття контакту із життям спільноти перекладачів - людей, які роблять доступними для нас тексти, що вплинули на розвиток європейської думки.

В першому залі з книг, виданих за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», вибудовується вежа. Наївно сподіватися, що цю вежу оснащено швидкісним ліфтом прямо до божественної мудрості, але сходи вежі впевнено ведуть угору.

У залі художньої літератури глядач стає учасником “безумного чаювання”, під дією парадоксальних чар якого книжки перетворилися на гральні карти. На стінах цієї зали виставка графічних робіт 4 художників, які співпрацювали із видавництвами, займалися книжковою графікою чи створювали ілюстративні серії: Матвій Вайсберг, Віктор Гукайло, Михайло Москаль та Людмила Бруєвич.

Переходячи з одного залу виставки в інший, кожен відвідувач стане учасником захоплюючого перформансу, відчуває присутність великих мислителів та цивілізацій, зазирає до "діжки Діогена" та бере участь у "безумному чаюванні".

Запрошуються всі, кому не байдужа тема світової культури та української книги.

* * * Отримати більше інформації про заходи з нагоди виходу 500 перекладу можна в тематичному розділі “500 ПЕРЕКЛАДІВ” на сторінці програми «СКААП» сайту Міжнародного фонду “Відродження”: http://irf.kiev.ua/ua/programs/scaap/translates/